2 December 2008.
Geschreven door: Merle Witjes.
Sinterklaas is niks zonder hem. Kinderen kijken tegen hem op. Ouders worden even ontzien van hun opvoedtaak en mij laat hij genieten van alle gezelligheid die om het Sinterklaasfeest heen hangt. Ik heb het over onze vriend, Zwarte Piet. Men moet hem niet meer. Die arme man heeft zich jaren ingezet voor ons land en ineens moet hij verdwijnen. Johan Cruijf zien we toch ook nog steeds op tv?
Petra en Annette, twee kunstenaars die de opdracht krijgen om kunst te maken over Nederland. Becoming Dutch genaamd. Dan ga ik er toch vanuit, dat je iets leuks maakt. Iets wat ons aanspreekt, je krijgt namelijk niet voor niets zo’n opdracht. Een Zweed en een Duitser die alleen een demonstratie tegen Zwarte Piet kunnen bedenken. Dan vinden ze het gek, dat Nederlanders hier pissig om worden. Het gezeur over Nederland ben ik nou wel een keer zat. Dat was echt niet de bedoeling van ‘Becoming Dutch’, om even lekker te gaan zeiken over ons land. Hij komt weliswaar uit Spanje, maar het is toch onze Zwarte Piet. Minstens net zo heilig als James Bond of majoor Boshard.
‘Wat is kunst?’. In het debat over Zwarte Piet gaven de kunstenaars het volgende antwoord: ‘alles wat je kunt waarnemen’. Het hoeft tegenwoordig geen enkele betekenis meer te hebben, als je het maar kunt waarnemen. Dit gaat wel heel ver, er mogen nog wel wat eisen aan kunst gesteld worden. Alleen al om het mooie beroep kunstenaar bijzonder te houden. Nee, geef mij maar gewoon Monet, Rembrandt of van Gogh. Dat is kunst met de hoofdletter K. Kunst moet mensen aanspreken, het moet doordacht zijn. Kunst kan in vele opzichten, maar niet in de vorm van een demonstratie over Zwarte Piet. Daarom heb ik een tip voor Petra en Annette: ‘maak kunst vanuit een diepliggende gedachte of ga iets anders doen’. Duitsland of Zweden afzeiken zou een optie kunnen zijn. Als je dan toch iets wil betekenen voor de Nederlandse samenleving, wordt hulppiet. Dan weet je pas wat Zwarte Piet voor onze samenleving betekent.
Zwarte Piet is zwart, omdat hij door de schoorsteen moet. Dat is de enige reden waarom hij er zo uitziet, wij hebben er nooit iets verkeerds mee bedoeld. Prem zei het volgende op het debat: ‘Zwarte Piet moet blijven, maar mag best eens gewassen worden’. Daar ben ik het volledig mee eens. Het Sinterklaasfeest mag best een beetje gemoderniseerd worden. Op een paard rijdt niemand meer en schoorstenen zijn niet meer aanwezig op de huizen. Tradities mogen met hun tijd mee, maar moeten niet verdwijnen. Het Sinterklaasfeest is een van de weinige tradities die typisch Nederlands zijn. Dat moeten we in stand houden. Op die manier kan Piet, Piet blijven. Nederland blijft Nederland. En kunst blijft kunst.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
goed hoor!!!!!!
Een reactie posten