dinsdag 18 november 2008

De Koosjere Halal worst van de Hema

Betoog naar aanleiding van het debat van 1 november j.l.
16 november 2008

Geschreven door: Merle Witjes
Het woord ‘multicultureel’ klinkt prachtig in onze oren, maar is het in werkelijkheid ook zo mooi als wordt gesuggereerd? Ik ben eens de definitie van ‘multicultureel’ gaan opzoeken. Mijn woordenboek vertelde mij het volgende: met elementen uit verschillende culturen. Dit is heel breed en eigenlijk kun je daar alle kanten mee op. Dat is heel mooi, want als ik mij er in ga verdiepen is alles multicultureel. Elk land, elke stad en zelfs elk mens. Ieder persoon heeft zijn eigen cultuur, met zijn eigen gewoontes. Geloof, scholen, verenigingen, nationaliteiten, families, vrienden. Dit zijn enkele voorbeelden die er voor zorgen dat ieder mens een andere cultuur heeft. Jan Hendrik Bakker, schrijver van Welkom in Megapolis, vindt dat de stad een multiculturele basis nodig heeft, daar ben ik het dus volledig mee eens. Wij hebben elkaar nodig. Niemand vindt het fijn alleen te zijn en samen bereik je meer dan alleen. Een stad zonder multiculturele basis, is een lege stad zonder mensen.

Bij multiculturele samenleving, gingen mijn gedachtes altijd uit naar allochtonen. Naar mensen die niet oorspronkelijk uit Nederland kwamen. Voor mij was dat multicultureel. Ik ben niet de enige, er zijn veel mensen die deze definitie van multicultureel op dezelfde manier zien. Typ maar eens ‘multiculturele samenleving’ in bij Google. De meeste items die tevoorschijn komen, gaan over allochtonen. Zelfs Google is niet genoeg geïnformeerd over dit onderwerp. Ieder mens die in Nederland leeft zou een college over multiculturele samenleving moeten krijgen. Zo verdwijnen de vooroordelen en beseffen mensen dat wij allen tot deze samenleving behoren en niet alleen de ‘buitenlanders’. Multicultureel is van alle tijden. Het begon al in de Prehistorie. Het verschil tussen jagers en verzamelaars. Dit verschil werd alleen maar groter toen in 5300 voor Christus, de landbouw en veeteelt erbij kwam. En wat dacht je van de Beeldenstorm? De rellen tussen Protestanten en Rooms Katholieken. Dit heeft toch zeker allemaal te maken met een multiculturele samenleving. Zonder multiculturele samenleving was de geschiedenis maar saai. Dan hadden we niks boeiends te vertellen aan nieuwe generaties.

De cijfers liegen er echter niet om. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) stijgt de werkloosheid onder niet westerse allochtonen. Dit percentage is gestegen van 9% in 2000 tot 16% in 2004. Terwijl in 2004 maar 5% van de autochtonen werkloos was. Je hoeft maar een krant open te slaan en je leest artikelen over Marokkaanse, Antilliaanse en andere allochtonen jongeren die in een negatief daglicht worden gezet. Het SCP heeft ook hier cijfers over. 8% Van de Allochtonen mannen tussen de 18 en 24 jaar worden verdacht van criminele praktijken, in tegenstelling tot de autochtonen. Daar hebben we het over een percentage van 4%. De Antilianen en Marokkanen zijn het meest betrokken bij criminaliteit. Het gaat om 13% van de Antilianen en 18% van de Marokkanen tussen de 18 en 24 jaar. Dan heb ik het nog niet eens over de kerken gehad, die alsmaar leegstromen. Kerken krijgen allerlei andere doeleinden. Er zijn zelfs kerken waar een supermarkt in gebouwd is. Hieruit zou je toch op kunnen maken dat we steeds meer bezig zijn om de multiculturele samenleving weg te werken. De media noemt expres de nationaliteit van de dader. Ook al was het een Nederlander geweest, een Antiliaan of een Marokkaan klinkt veel interessanter. Zodat wij weer kunnen zeggen: ‘zie je wel! Het was weer een buitenlander!’. Want hoe vaak heb je jezelf daar niet op betrapt? Of een priester die in het nieuws is vanwege ontucht. Dan denk je toch ook, ‘weer een priester, het geloof is niet meer wat het geweest is’. Maar niks is interessanter om mede te delen dat het een priester of een allochtoon was geweest, want dat verkoopt gewoon beter.

De samenleving van nu, was er niet geweest door de verschillende elementen van culturen. De vraag die ik in het begin van het betoog stelde: ‘is de multiculturele samenleving wel zo mooi als wordt gesuggereerd?’ Kan ik nu met volmondig ‘JA’ beantwoorden. Een samenleving waar je geen multicultureel aan toe kan voegen is geen samenleving. Ieder mens is tot stand gekomen door zijn eigen cultuur. Wat gelijk antwoord geeft op de stelling van de heer Jan Hendrik Bakker. De stad heeft een multiculturele basis nodig. De cijfers geven aan dat criminaliteit bij allochtonen vaker voorkomt, maar een multiculturele samenleving is meer dan alleen allochtonen. Wij maken met zijn allen deze samenleving. Dat is wat ons land zo mooi maakt. Wij werken met elkaar, leren van elkaar, vragen om elkaar, bieden hulp aan elkaar, we leven soms langs elkaar heen, maar wij zijn ons altijd van elkaar bewust. Dit zal soms met strijd gepaard gaan, maar dan hebben we in ieder geval iets om in de geschiedenisboeken te zetten. Zodat we andere generaties kunnen blijven boeien. De keren dat het wel goed gaat, is vele malen groter. We zijn sensatiebelust, we willen alleen horen wanneer iets verkeerd gaat. Mensen raken steeds minder onder de indruk, waardoor we blijven zoeken naar nieuws die genoeg sensatie geeft. Maar ook dit hoort bij onze cultuur en maakt onze cultuur zoals hij is. Nederland is namelijk geen eenheidsworst, maar de Koosjere Halal worst van de Hema.

vrijdag 14 november 2008